HNK, Tito, Pikova dama i Informbiro

Piše: Snježana Banović

U veljači 1953., Tito je s najbližim suradnicima, članovima Sabora, Vlade i CK KPH prisustvovao opernom programu bez posebnog protokola (tek s himnom prije početka) u kojem su bile izvedene Cavaleria rusticana i Pagliacci. Publika je tek netom prije predstave saznala da dolazi visoki gost pa ga je dočekala već na samom ulazu u kazališnu zgradu i pozdravila oduševljenim pljeskom, a kod ulazu u ložu publika je “ponovno dočekala burnim pljeskom druga Tita odavši mu ustajanjem i počast kao svom predsjedniku Republike”, koji je treći put nakon rata sjedio u loži HNK.

Prvi je put prisustvovao nekoj javnoj priredbi u Zagrebu, u kazalištu na svome trgu – 13. V. 1946., tada se izvodila Pikova dama, a drugi put u studenom 1952. u prigodi VI kongresa KPJ (od 2. – 7. studenog), u ozračju pobjede nad Informbiroom.

Osim što je na njemu promijenjeno ime Komunističke partije u Savez komunista, delegati Kongresa su prisustvovali i predstavama u HNK-u. Priređena je svečana predstava Aide kojoj su (4. studenog), uz Tita i njegove najbliže suradnike te članove savezne i republičke Vlade, prisustvovali i mnogi delegati tog najvećeg partijskog skupa. Tito, čiji je dolazak publika u HNK-u oduševljeno pozdravila, “sa svojom je drugaricom”, koju je oženio nekoliko mjeseci ranije na tajnoj ceremoniji u Iloku, bio je dva dana nakon Aide i na predstavi Bizetove opere Carmen. Kazalište je cijeloga tog tjedna na repertoaru imalo niz izvedbi na obje pozornice, a dan uoči kongresa, izvedena je Kreftova Velika puntarija u kojem se prikazuje borba seljaka 1573. godine «protiv tadašnjih eksploatatora».

Više čitajte uskoro, u knjizi Snježane Banović: ”Kazalište za narod”.

Oglasi