Jadnici

Piše: Blažo Davidović

A nema, odavno ih nije bilo, nekadašnja “događanja naroda” i nisu bila socijalno motivirana, nego su radničke mase politički izmanipulirane za takozvane “više društvene ciljeve”. Uslijedila je mržnja, hipernacionalizam, šovinizam i fašizam, pa je taj stalež ginuo u ime proklete nacije. I nestao. Što je preostalo od toga, dokusurilo se privatizacijom, tajkunizacijom, takozvanom pretvorbom, sa začinima smrada i antologijskih laži medija, crkve i ljigavih institucija. Pa su mirni, tihi, skrušeni i povučeni, pokorni robovi i vrijedne sluge. I neće, pazite sad, ni jedna polica biti prevrnuta u “Konzumu” jer rade za 300 eura, a vlasnik im živi u dvorcu, u zamku zamkova, nikome crno na oči, nikome ne puca film, nema razbijenih stakala i prevrnutih blagajni, niko da iz protesta kući odnese dva kila kumpira i jednu kokoš.
Prosto nevjerovatno.

Država i države se tresu zbog “Agrokora”, kojeg su kao i u slučaju “Agrokomerc”, veličali novinarski poltroni tvrdeći da je Bog i Ivica Todorić, kao jučer Fikret Abdić, ali mediji ni slova ne troše o radnicima. Čak ih i ne imenuju tako, nego “zaposlenici” ili “djelatnici”.
Možeš ih i popišati, pravo u usta, ni riječ bunta nećeš čuti. Milina kapitalistička.
Kakav narod, molim znanost da pomogne. Ratovat će na 1700 kilometara od kuće jer se netko drugačije krsti, ali glad, ugnjetavanje i ponižavanje, trpjet će do smrti.

Nekad je “Borovo” imalo 24 hiljade (crnogorski: tisuća) radnika, danas ih je 700 koji se hrane u Caritasa. Rintaj za dva pjata fažola, jebemese. I čitat će paramedijske čudonoše koji svako malo, kao krvavi mađioničar iz slamnatog šešira, izvlače strašna čuda ekonomskih genijalaca. Danas Todorić, jučer Abdić, između Karić, Mišković, razne gazde Jezde i Dafine, Kerumi i Kutle.

Kako ojađena, pritupa, nepokretna masa.
Tužno do boli.
Varaju ih i kradu, lažu ih i mažu čak i šefovi njihovog vlastitog sindikata.
NI srpa, ni čekića, ni tastature, ni lopate, ni protesta, ni demonstracija, tek poneka suza i muka u želucu.
Jadnici.
Nekad radnici. Nekad udarnici.

Danas jadnici.

 

Oglasi