OBIČAN DAN, UOZBILJAVANJE U STAROM DVORU

Piše: Božica Jelušić

U vrtu, na suncu, s biljkama, šumom vode ispod korijena, s kukcima, leptirima, krtičnjacima, pauzom uz čašicu višnjevca, dobrom kavom i cigaretom…U spremištu za alat, listanje novina iz 1913., tako krhkih da se raspadaju pod prstima, pa njuškanje dječjih rukavica, prebiranje po lukovicama i crijepićima za staru peć, i čučeći pregledavanje albuma s rasutim fotografijama od prije 30 godina.

U kuli, miris oprane zavjese pomiješan s borovinom, starinski vosak za pokućstvo, vaza s libelama (ručni šlif), pa oprezno, oprezno, brisanje Katinih glinenih figurica, da se ne raspadnu, te dragocijene stvari s otiskom njene velike duše…Požutjela slonovača na tipkama, falšni zvuk iz utrobe glasovira, koji nikada više neće svirati ispravno, ni pod vještijim prstima. Sic transit gloria mundi.

U kabinetu, vađenje knjiga nasumce, odlomci od pet redaka, prevođenje stojećki, da se mozak ne ulijeni, ugodno razgibavanje. Pa klečanje i glancanje daščanog poda, oko moga “prijestolja” iz Cikove radionice. Dobra je to pokora, uči čovjeka poniznosti i daje divan osjećaj da si koristan na svijetu. Istezanje leđa, pa opet napolje….Tračak dima nad susjedovim vćnjakom, gdje cvatu breskve i trešnje, oblaci poput divovskih cvjetača, breza tanušna a već ljepotica, pendula, limunski bor, Pančićeva omorika, o lepo , lepo, trčala bih s dugim svilenim šalom, da je kondicije, samo da vidim iz druge perspektive kako izgleda moj mladi park iJavornjak u proljeće…

Jela sam sira i vrhnja s crvenom paprikom, raženi kruh, mladi luk, kolsačić s grožđicama i pila malinovac. Ali izvorska voda s rudine Lukovo mnogo je bolja. Uglavnom, po povratku doma, pred titrajućim zaslonom, shvaćam koliko je virtualni svijet inferioran stvarnomu. Važnost trenutka proizlazi iz dubine doživljaja. Ergo, sve je u virtuali nevažno. Štoviše, kao da je životna srž isisana iz svake rečenice- koščice. Jedva čekam jutro i disanje kroz otvoren prozor, pod kojim docvjetava japanska trešnja, još otmjena i jedinstvena.. U pravom svijetu, u zbiljskom snu svetoga proljeća.

F. G.

Oglasi