Bitka kod Kulmerove Lesne

Raja i stijeg konzumovih kokošara

Piše: Saša Kosanović

Oko Kulmerovog dvorca pojačana straža! Kmetovi se skupljaju na Mihaljevcu, neki nose vile, a neki pjevaju Vilu Velebita. Pokušavaju proboj ka bregu. Prsten Orepićevih pandura ih odbija. Čuju se jauci i zapomaganje.

Iz Novog Zagreba kolona kmetova kreće u pomoć drugovima. Zaustavljaju ih elitne postrojbe Zmijavačke plemićke garde na Mostu mladosti.

Radnička fronta okuplja anarhiste na Zelenom valu. Naoružani su teškim primjercima Marxovog Kapitala koje bacaju na Prvi Bakićev robotski zdrug. Šarafa ima na sve strane. Jednoj anarhistici Kapital pao na glavu, klonula pod snagom argumenata, opravlja se slušajući Castrov govor s jubitoa.

Ivan Pernar pokušava napasti od strane Sljemena. Ava Karabatić i Boris Rašeta, pokušavaju ga uvjeriti da je bijeg bolja polovica hrabrosti, ali Hrabri Ivan odgovara da boj ne bije svijetlo oružje. Njegove riječi gube se u zaglušujućoj buci blagajnica Konzuma, koje su shvatile da ni ove godine za njih neće biti mjesta na malom K plus otočiću šibenskog arhipelaga Smokvici, kojeg je cijelog zauzela princeza Iva s drugaricama iz škole.

Sa svih strana prilaze građani. Žene vrište, muškarci prijete. “Kaj bu z našim Konzumovim bonovima za Uskrs, ” plačući pita malena curica. Majka ne odgovara. Samo je tužno pomazi po kosi, podigne pogled i reče, nekako više za sebe.: “Tko zna buju li nam Rusi uopće dali Uskrsa da slavimo ove godine…”

Usred gungule, neobična scena. U jednoj rupi pod Sljemenom, otkrivamo poznato lice. To je povjesničar i etički sudac, Joža Jurčević. U jednoj ruci ašovčić u drugoj goveđa koljenica. “Kaj delate, gospod Joža, ote doma”, dobacujemo mu, zabrinuti za budućnost hrvatske historije i histerije. Joža ništa ne kuži, ali kada je čuo kako masa viče da dolaze Rusi, bogmeć je furt pobegel u nepoznatom pravcu.

Evo još jednog poznanika, to je admiral Davor Domazet Lošo. Viče ljudima da stanu i da će im on sve objasniti i kako i zašto se sve ovo nama događa. Nema šanse! Masu ništa ne može zaustaviti, Lošini argumenti, bačeni kao biserje pred svinje, nestaju pod snagom bubnjeva Navalnog odreda Agrokorovih kooperanata.

O svemu više u našim idućim informativnim emisijama. Uglavnom, čeka nas besana noć…

Oglasi