U PRENAPUČENOM KADRU

Fotografija: Toni Hnoycik

Piše: Božica Jelušić

Samo letim očima po objavama, ne imajući na čemu zaustaviti pogled dulje od nekoliko sekundi. Ali, neka se misao lopovski uvuče, čak i kad ne želiš analizirati (sve je poznato). Naime, od čega je zapravo stvorena naša nova nomenklatura, naši heroji, noveau riches, krema i stupovi društva? Svakako ne na znanju, na izvrsnosti, na prestižnosti profesija, na odličnoj genetici i startnoj točki. Prije će biti na SNALAŽLJIVOSTI, na pravo odabranoj strani i pravom trenutku! Danas stoje u prenapučenom kadru povlaštenih persona, dok mi otvorenih usta gledamo što smo propustili, iznjedrili i uhljebili na državnim jaslama!

Jer inače, tko bi objasnio da pizza majstori, monteri, konobari i najamnici poznati kao “psi rata” postaju generali, da šoferi, profiteri i šefovi bauštela bivaju ugledni poduzetnici, da seoski harmonikaši, alkosi,galamdžije i izgrednici bivaju perjanice svojih županija, da buzli-vuzli provincijalci staju na čelo najviših institucija i drže katedre, da najviša vlast pregovara s uličnim izgrednicima i patološkim teroristima, te da najzatucaniji, klerikalizmom i ostrašćenim nacionalizmom natopljen sloj stanovništva vodi “glavnu riječ” u svim sociološkim trendovima u društvu? Uz svesrdnu podršku ratnih vetarana, koji se samo u našem društvu ne žele tako zvati , niti hoće ostati u bilo kakvom časnom, neaktivnom statusu! Naprotiv oni drže prst na šarafu plinske boce, pa ako treba, da svi zajedno letimo u nebesku pokrajinu!

Ako čovjeka definiraju genetika, socijalna sredina i samoizgradnja, kamo spadaju “dijasporci”, pali s nekog stabla po raznim kontinentima, koji nemaju zajedničkih generacijiskih uspomena, ideja i stavova, ni s jednom ciljanom grupom u Hrvatskoj? Ne poznaju načine odrastanja, obrazovne koncepte, kulturološke modele, a IZRAŽAVAJU MIŠLJENJA u ime moderne hrvatske države, dok su sami rasli na nekon konceptu mitomanije 2.svjetskoga rata i u njemu podijeljenih strana? Ljudi niotkuda, s posve neodređenim identitetom, koji nikada nisu bili ni mladi, ni progresivni, ni otvoreni za druge opcije,već nastavljaju “djedovski san”, cijeloj naciji diktiraju kriterije domoljublja i kohezije po narodnosnoj osnovi!

Što se uopće tu može očekivati, i kako izgleda hrvatska “perspektiva” u ovom času? Molili bismo prilično “gabaritne” obnašatelje vlasti i dužnosnike te kičasto nađinđane Prvosjedeće gospođe,da se malo pomaknu iz kadra, skupa s King-kong egom koji ide ispred njih, kako bismo konačnu tu perspektivu barem malo “škicnuli” i naslutili!

 

Oglasi