Uz Dan žena: Nazadovanje ravnopravnosti

Piše: Ines Sabalić

Ravnopravnost žena i muškaraca u svijetu rada i u javnosti u mom životnom vijeku je nazadovala. Mali broj žena, zaštićenih svojim položajem u društvu, dakle klasno, u boljoj su situaciji, ali još uvijek ne posve ravnopravnoj s muškarcima. Mnoge od nas to su osjetile i na vlastitoj karijeri.
Kompetentne žene sve su manje javno prisutne, osim ako se ne radi o zagovornicama tvrdog patrijarhalnog modela.Uzmimo na primjer naše društvo.Takve se žene propuštaju u javnost, od karikaturalnih pojava s jedne strane pa do predsjednice s druge. Ako isključemo tu tvrdu društvenu i političku desnicu, broj istaknutih žena u areni hrvatske politike anegdotalan je. Jedino je visoka kultura još područje gdje ima istaknutih i vrlo cijenjenih ženskih imena.

Da bi se provukle, žene koje su u biznisu moraju navući što je moguće diskretniju, sivlju personu, inače im se javnost isceni u facu i pokopa ih.
Prostor sloboda, manevarski prostor za žene sužava se. Konzervativna društvena desnica i kod nas zagovara restrikciju do mjere da se ženi želi zabraniti i slobodu odlučivanja i o najimanentnijem ženskom pravu i privilegiju, a to je odluka o zadržavanju trudnoće. I ne samo to: ubojstva žena zbog njenog ovog ili onog prostora, ove ili one odluke,uobičajila su se, a sredina u kojoj se događaju, imaju razumijevanja za ubojice. Kako je uopće moguće da smo do tuda došli?

Žene se u Hrvatskoj čak i potiskuju iz javnog prostora, evo primjera. Na francuskoj, britanskoj, belgijskoj televiziji, ne samo javnoj, nego i privatnima, nemoguće je vidjeti i slušati debatu u kojoj nije podjednak broj žena i muškaraca. Je li tako i na HRT-u? Kad otvorim Jutarnji list, imena komentatora su sva muška, uz jednu iznimku. Jutros, dok se spremam, slušala sam prigodni program HRT-a, uz Dan žena, i morala trpjeti kao zabavni ton muškog voditelja, sve totalno neadekvatno, a za one koji ozbiljno razumijevaju žensko pitanje i direktno uvredljivo.

Ne možemo pristati na ulogu koju će bilo tko definirati u naše ime. Imamo kćeri, i imamo same sebe.

Oglasi