U GOSPU SE UFAMO, MI – HRVATI

1-a-gospa

Piše: Euard Pranger

Ma o čemu se radilo, stvari treba razumjeti, a kad se one razumiju lakše ih je prihvatiti ili odbaciti. Recimo, Međugorje. Kao što Biblija veli, na svijetu vlada vječita borba dobroga protiv zla; u Međugorju je apsurd – tu se odvija borba zla protiv zla. Tamo se za primat u priljevu novca bore dominikanci protiv franjevaca; narod bi rekao: popovi protiv fratara.

I inače, ta su dva značajna crkvena dijela u neprestanoj borbi; dok dominikanci zagovaraju bogatu crkvu jer bogatstvo je garancija održanja vjere (logički, to i jest tako), franjevci se drže dogme da je i Isus bio siromašan i da sve treba dijeliti sa siromašnima. (To što u toj borbi siromašnima ne padaju ni mrvice s prebogate crkvene trpeze, to je niki drugi par kobasica.) Najnovijom izjavom da se u Međugorju ipak nije ukazala Gospa hrvatski dominikanci, psi čuvari katoličke vjere (od „domini cani“ – božji psi), prelaze u završnu bitku: Mostarsko-duvanjski biskup msgr. Ratko Perić objavio je da se u Međugorju Gospa nikad nije ukazivala.

Dakle, bolje se i odreći majčice Isusove nego od nje ne imati baš nikakve koristi. Osim tvrdnji „vidioca“ teško je dokazati da se Gospa s nebesa zaista javlja svaki dan dajući svojim redovitim porukama hercegovačkom narodu instrukcije i naputke, a pošto se u cijelu priču uključio i nepogrešivi papa, to je za budućnost nas Hrvata u Hrvatskoj postao veliki problem. Do sada, Hercegovina je cvala, zamalo joj je uspjelo da postane i država, no sada kada je izvjesno da se Gospini resursi gase i presušuju sva je prilika da će se bosanski katolici okrenuti svojoj rezervnoj domovini. To je i više nego zabrinjavajuće jer, osim u sportu gdje nam je Gospa bila od najveće pomoći, držala je podalje od Hrvatske veći broj onih tipa Bandić, Pašalić, Mamić, Žužul i sl. Sada, ozbiljno nam prijeti cunami, priljev ruralnih plemenskih lukavaca iz tog područja što je ravno katastrofi.

Od ovakve opasnosti pred vratima, decenijsko loše iskustvo sa samo nekoliko desetina njih nam to govori, teško se spasiti. Tu ne pomaže nikakva politika, razgovori i pregovori, mudrost ili znanje i pamet; jedino što bi nas Hrvate u Hrvatskoj moglo spasiti od nadolazeće pogibelji jest vjera i ufanje pa zato ovim putem osobno molim Gospu da nam napokon, nakon dvadeset i šest godina muka i patnji, pomogne i spasi nas od nadolazećeg zla. Ako ona postoji, naravno.

http://www.jutarnji.hr/vijesti/svijet/ostra-poruka-iz-hercegovine-mostarski-biskup-okomio-se-na-navodna-ukazanja-gospe-moze-se-mirno-ustvrditi-gospa-se-u-medugorju-nije-ukazala-nikad/5693447/