KONJI VRANI I ŠARENA KOLA

1-a-bj

Piše: Božica Jelušić

Ta pjesma me se na stanovit način uhvatila još u mladosti, stvarajući mi dobro raspoloženje kad god je čujem: “Konji vrani i šarena kola, / Zleteli su z Milkinoga dvora…”. Podsjeća me na doba veselja i obilja, na svadbene običaje, šarene trake na konjskoj ormi, šešire okićene ružmarinom, pucketanje biča s kićankom na vrhu, te na prelijepi teret pernatih jastuka i ruha, koji se vozi od mladenkine kuće prema novoj obitelji.Naravno, davno su takvi običaji nestali i nema više folklora u izvornom obliku , vezanog za tako važne životne događaje. Da i ne govorim kakva su rijetkost i vrijednost “konji vrani”, ti istinski plemići i ljepotani među životinjama. Izvorno, zapravo, u toj pjesmi iz romske baštine, pjeva se i o konjima: “Dva su tuđa, a dva moja nisu…” I uvijek me zgrabi nostalgija, kad je čujem.

Jer ipak, na nekom imaginarnom planu, mi svakoga dana uprežemo svoje energije, izlijećemo u svijet i vozimo nešto u kolima, da bismo nekome dali, poklonili, prodali, uskladištili. Pitam se, jesu li to kola kićena i šarena, ili drndava, nakrivljena, s otpalim obrućima i ševrdavim kotačima, često bez kajasa i ulara, pa i bez sadržaja vrijedna da se iz dvorišta izveze. Nekako, beznadna su vremena, ne znaš što bi u kola stavio: vreću bijelog i vreću kukuruznog brašna, zdrav međimurski krumpir, tvrdo ivanečko zelje u glavicama, luk i ciklu, polu sušene slanine, toplu deku i dva jastuka, dva metra bukovine, dva ćupa mlijeka i kokut sira, pa lijepo tamo u Repaš, k starici koja preživljava od 300 kuna mjesečno, i više je gladna nego sita, u svojim starim danima. Uostalom, ide proljeće, Uskrs će skoro, evo prigode za napuniti kola!

Ako pak nisi od tih, aktivistički nastrojenih ljudi koji ne traže poticaja, već uvijek znaju što im je činiti, možeš u svoja kola staviti dobar, angažiran ili zabavan tekst, fotografiju zavičaja u najljepšim bojama, dobru zamisao za dolazeće vrijeme, pobudljivu građansku inicijativu, besplatnu predstavu za djecu koja nikad ne idu u kazalište, javno predavanje o budućnosti grada, poziv na izlet iznenađenja bez troškova puta, bilo što…Kola su samo tvoja i beskrajna je sloboda izbora, da u njih staviš što želiš. Samo nastoj da ne zvone prazninom,stvarajući iritantnu buku, dižući prašinu, gnjaveći ljude i derući cestu bez razloga. Ni Milka ni susjedi ne zavrjeđuju takvu gnjavažu i blamažu, da ih plašiš svojom prazninom i izluđuješ praznin štropotom, koji upozorava svijet da živiš i postojiš, ali još nisi pronašao smisao toga postojanja.

26. veljače 2017.

Oglasi