Ceduljice iz šivaće mašine

kik-m

Piše: Marijan Grakalić

Izgleda kako su ceduljice iz šivaće mašine institucija kojoj s mladi danas vraćaju unatoč facebooku i brojnim drugim društvenim mrežama. Barem je tako kod nas u centru grada zadihana ozbiljnim licima i egzistencijalnim prilikama. Pa ipak, događa e i nešto posve drugačije. Nalik nekom živom kazalištu i posve staromodno jer se i na koljenima olovkom može na papiriću napisati što se hoće i ostaviti to nepoznatom nekom na mjestu gdje će taj, voajerski i tajno, ipak proviriti.

Sve se to zbiva samou kafiću K&K Milčec na početku Jurišićeve ulice u Zagrebu, kojega je sredinom devedesetih otvorio naš najzagrebačkiji pisac i novinar Zvonimir Milčec. Tu svoj životni i društveni prostor pronalazi ceduljica poskrivečki umetnute u ladice stare singerove šivaće mašine koja se nalazi na galeriji radnje. Već nekoliko godina Ana Milčec, kćer pokojnog pisca koja sada vodi kafić, svakodnevno pronalazi nove i nove ceduljice sa svakojakim porukama, crtežima, pjesmicama, životnim zgodama i poslovicama, sentimentima i uspomenama.

Kako se radi o nesvakidašnjoj pojavi koja se unatoč svim čudima virtualne osamljenosti nenadano odomaćila u centru metropole, Ana i njezini prijatelji uokvirili su stotinjak ceduljica i priredili malu izložbu. Tu ima svega. Od straha što roditelji idu u školu pa će vidjeti izostanke i jedinice i od kave poslije obligatna seksa, pa do rođendanskih napitnica i molbi da se ceduljica ne baca jer će, dakle, njeni autori biti sretni da je ponovo pronađu kada se i ako se opet jednom vrate u Zagreb. Živopisno i jednostavno, s ponekim crtežom i čestim šrakopisom, svjedočanstva nečijih života tu su poput nekih malih zavjeta namjerno ostavljenih u ladicama pisca koji je volio ovaj grad i njemu se cijeli posvetio. Moguće i u nadi da će ih netko ne samo pročitati već o njima i pisati, makar tek usput ii u crticama, ali onako domaćinski i sa željom da se zabilježi da se bude.

Takva je i sama izložba. Svjedočanstvo koje izlaže doživljaje. Makar i iz fatalnih ladica stare singerice.

16864997_1341284879248831_3615860744680075957_n