Kolindanje

Foto: tviter

Foto: tviter

– Knjigu na glavu, knjigu na gla – vuuu!
Potkomadant se zadere. U podrumu kuće Fatalne Ujne, kraj gumna pokojnog Stevana, smrdilo je na pelinkovac. Potkomadant strogo pogleda u borkinju koja je skrušeno stajala ispred njega. Ona se bojažljivo sagne i prstom desne ruke uradi tobože liniju oko gležnja, pa u strahu upita:
– Do gležnja, Potkomadante?
– Naravno, borkinjo! Idemo li kroz revoluciju golim nogama? Do gležnja suknje, do gležnja! A knjigu na glavu, ima da hodate ko balerine, ja vam kažem! Pogledajte to bolesno društvo danas, trube o tome kako imamo umnu Predsjednicu, imamo prvu damu Hrvatske, jer mi svaku otrcanu američku sintagmu moramo prožvakati, a kako hoda, to nikome nije stalo? To i nije hodanje, to je puko savladavanje razdaljine. To je kolindanje, to kako ona hoda. – Potkomadant ispije gutljaj pelinkovca, ustane i ode do prozora, pa se gegajući vrati: Ovako ona, ovako hoda, a moderni danas bi rekli – diskriminacija šta ja tako mislim. A nije diskriminacija svih nas jer nam prva dama tako hoda. Kao ljuta patka. Knjigu na glavu, knjigu na glavu i vježbati na Pantovčaku! Pa šta je to, neki strojevi korak? Marš na Čavoglave? Da hoda kao Egipčanka bila bi bolja. Čudi me da je Udruge Crvenih Tepiha nisu tužile. Hm, zamisli, predstavljaš Hrvatsku, prva dama, ovo, ono, a onda nabodeš stopalima, kao motikom da kopaš, nabodeš pa se prišunjaš Angeli Merkel?

Borkinja je i dalje stajala mirno ispred Potkomadanta. Suknja do koljena, znala je da je pogriješila.
– Šta mi borkinje da stavimo na glavu, koju knjigu?

Potkomadant odšuti, a borkinja upita:
– Kapital? Pravci razvoja samoupravnog socijalizma od Kardelja?
– Ne! Na glavu se stavlja neka pisanija Slavena Letice, fali nam dodatna količina gadljivosti, možda nešto od Zdravka Tomca. Nije lako ići u šumu. Fali jaki motiv. Sa Leticom ili Tomcem na glavi, ovaj sistem pada garant. Nećete se vi meni njihati, klatiti ili gegati, nećete kolindati, hodat ćete kao ženstvene dame. Drugarice dame! To, tako, drugarice dame: knjigu na glavu! Sutra ćete biti državne sekretarke ovoga ili onoga, slikat će vas, neću da se revolucija stidi vas. Šta prvo primjetimo na ženi, to jest na borkinji? Pamet? Jest kurac moj, hod, borkinjo, hod! Ali, hod, ne kolindanje!

Borkinja ode, a Potkomadant se zagleda kroz prozor.
Mirisalo je na sutra.

Oglasi