Desnica i podzemlje: Pravi neprijatelji Hrvatske

Fotografija: Jovica Drobnjak

Fotografija: Karlo Jurak

Jučer je ponovno u Zagrebu održan jedan u nizu antisrpskih prosvjeda otkad je vlast preuzela HDZ-MOST-ova koalicija. Mediji su, uglavnom, izvještavali o slaboj posjećenosti ovog skupa. Više od broja sudionika, plaši me fašistoidni obrazac stvaranja histeričnog raspoloženja u društvu, koje se u nekom trenutku može oteti kontroli i nacionalističkim inženjerima koji stoje iza cijele te priče. Ukoliko oni uopće tu histeriju i žele držati pod kontrolom. 
Piše: Domagoj Margetić (SeeBiz)
Nije li etiketiranje svakog tko drugačije misli, prozivanje unutarnjih neprijatelja, te izdajnika države i nacije, obrazac po kojem su  se neoustaške snage u ovoj zemlji povampirile i onih ne baš tako davnih devedesetih godina?! Nije li i tad bilo sve zakulisno režirano po istoj šemi. Krivci su prvo Srbi. Naravno, tko drugi. Drugi po redu su Jugoslaveni i komunisti. Treći su antifašisti i partizani. Židove su ionako riješili u Drugom svjetskom ratu kad su uspostavili svoju tzv. nezavisnu, tzv. državu i tzv. hrvatsku. Pojednostavljeno, mogli bismo reći, te su snage u Drugom svjetskom ratu iz Hrvatske počistile Židove, u tzv. domovinskom ratu počistili su dobrim dijelom Srbe.

Sad valjda smatraju da za potpuni mir u takvoj samo njima lijepoj njihovoj trebaju počistiti i sve nas koji na bilo koji način ne prihvaćamo biti dio tog njihovog nacionalističkog mainstreama, koji ne pristajemo biti dio suludog krda koje već četvrt stoljeća do koljena tapka u svojim nacionalističkim govnima, s njuškama u guzicama goveda do sebe. Smeta im svatko i bilo tko tko se usudi na bilo koji način pobuniti protiv takve stvarnosti u kojoj oni uživaju.

Slažem se da je broj neofašista koji su se u subotu okupili na središnjem zagrebačkom trgu kako bi pozivali na progon Srba, antifašista i društvenih kritičara i disidenata svih vrsta, malen. No, taj prosvjed treba promatrati kao simptom. Čitati između redaka. Prepoznavati znakove. Nisu devedesete bile baš tako davno da ne bismo mogli usporedbom obrasca onoga što politička elita u ovoj zemlji radi, zaključiti što nam spremaju.

Naime, sve te organizacije, udruge, grupice i skupine koje sudjeluju u stvaranju ove atmosfere histerije i potrage za neprijateljima svih vrsta, a posebno izdajnicima i unutarnjim neprijateljima, interesno su i financijski povezane s jednom jedinom organizacijom – HDZ-om. Teško bi bilo povjerovati da HDZ na svim razinama, lokalnim, regionalnim i nacionalnim financijski pomaže ove organizacije, a da one eto svoje nacionalističke filoustaške ispade organiziraju bez znanja i barem prešutne suglasnosti vrha HDZ-a. Kad bi tomu stvarno bilo tako, već sljedećeg dana organizatori ovakvih neofašističkih manifestacija ostali bi bez sredstava za rad i tako potrebne logistike koju koriste, od poslovnih prostora, do HDZ-ovih autoprijevoznika, te infrastrukture koju ima na raspolaganje stavlja HDZ-ova politička infrastruktura u vlasti na lokalnim i županijskim razinama.

Kao u svakom zločinu, tako i kod ovih najnovijih prosvjeda protiv Srba, antifašista, Jugoslavena, neprijatelja i izdajnika, treba tražiti onoga tko ima motiv, sredstva i mogućnost organizirati cijelu tu priču. I ne možemo se ne zapitati, ne priprema li nam HDZ u režiji svojeg podzemlja još jedan zločin, koji bi trebao poslužiti kao kulisa iza koje bi se sakrili svi HDZ-ovi zločini u zadnjih dvadeset i pet godina.

Scenarij kojim se HDZ već poslužio itekako je poznat. Prvo krenu „sitne“ nacionalističke i proustaške provokacije, grafiti, parole, pokoja neoustaška ploča, i pokoji govor nekog jastreba kojeg se HDZ barem formalno i javno može odreći i ograditi se od njega bez nekih većih poteškoća. No danas HDZ raspolaže i puno ozbiljnijom silom, koja se uključuje u ovaj crni scenarij.

U odnosu na devedesete HDZ danas ima prednost što raspolaže i značajnom paravojnom mašinerijom, nečim što bi se u normalnoj i civiliziranoj državi nazivalo paravojnim podzemljem, a to su organizirane „braniteljske skupine“, udruge i savezi, koji su u bilo kojem trenutku „daleko“ od HDZ-a, ali izdašno logistički potpomognuti od HDZ-ove mreže, spremni odrađivati prljave poslove za danas vladajuću stranku. Oni jesu i funkcioniraju kao HDZ-ova paravojska, koja je u bilo kojem trenutku u ime i za račun HDZ-a spremna Hrvatsku držati kao taoca nekakve stalne latentne prijetnje državnim udarom u ime nekih potpuno apstraktnih nacionalnih interesa. Jer oni su kao stvorili ovu državu, pa su kao neki faktor. Nitko, doduše svo ovo vrijeme nema muda reći o čemu se tu radi. Direktno. Jasno. Bez okolišanja.

Radi se o tome da je HDZ svih ovih dvadeset i pet godina sustavno i smišljeno gradio svoju paravojsku koja mu u slučaju bilo kakve ozbiljne političke ugroze pozicija HDZ-a, koji je u suštini kriminalna, ratnoprofiterska organizacija, spremna biti instrument HDZ-ovih interesa. I taj smo scenarij već vidjeli na ulicama i trgovima u ovoj zemlji.

E sad, kad sve to imaju u rukama, potrebno je histeričnu, primitivnu masu koja se i dalje može zaluđivati nacionalnim interesima, uvjeriti u to kako imaju zajedničkog neprijatelja, koji ugrožava vitalne nacionalne interese. I još jednom, to naravno nisu ratnoprofiterski generali, HDZ-ovci koji su u ratu pretvorili, privatizirali i opljačkali Hrvatsku, nego su to manjine, opozicija, disidenti, oni koji drugačije misle, kritičari, novinari, kulturnjaci, javni radnici, svi koji na bilo koji način ne pripadaju mainstreamu nacionalističkog primitivizma.

A sve se zapravo vrti oko interesa, koje je HDZ „pokrio“ još devedesetih godina, kad je uz pomoć tehnokrata koji su iznutra urušili Savez komunista upravo politički vrh HDZ-a preuzeo kontrolu nad ekonomskim centrima moći u ovoj zemlji. Bilo da govorimo o naftnim interesima, bankama ili velikim društvenim privrednim sistemima. Kao što su tada tehnokrati svoju pljačku sakrili  time što su se transformirali u HDZ. I tada su unutar partije izvršili tihi udar, baš kao što ga po istoj toj metodi već godinama u Hrvatskoj provodi HDZ. Mi smo u nekom stalnom stanju državnog udara, kojim na ovaj ili onaj način manevrira HDZ.

Situacija je vrlo slična tadašnjoj. Ratni profiteri, tranzicijski tajkuni, političari, bankari, ratnoprofiterska elita, sve teže skrivaju svoj organizirani kriminal, a ukoliko im se situacija omakne kontroli, bilo kakve promjene koje bi se eventualno s ulice odigravale mimo njihove režije, za njih bi predstavljale krah i kraj.

Zato im treba nova kriza, iz koje će kao i tada izaći kao čuvari tranzicijskog poretka. Stevo Krajačić jednom je u privatnom krugu intimusa rekao nešto što je ključno za razumijevanje tranzicijskog poretka kakav danas poznajemo: „Stvorili smo sistem koji se može srušiti jedino svjetskim ratom!“. Pritom, Stevo nije mislio na socijalizam i Jugoslaviju, a još manje na socijalističko radničko samoupravljanje. Mislio je na sistem kojeg je gradio godinama, na mrežu moći koju je pleo pola stoljeća, a čiji su povjerenici danas neki od politički, ekonomski i financijski najmoćnijih ljudi ne samo u Hrvatskoj.

Taj sistem moći i njegovi akteri svjesni su da im je nacionalizam najjači saveznik u kontroli primitivne mase kojom ovdje manipuliraju. Zbog svega toga, svi ti pojedinačni incidenti i ispadi, kao što su i subotnji antisrpski i prosvjedi protiv antifašista, nisu samo marginalni izdvojeni incidenti. To je dio uigrane HDZ-ove sheme održavanja atmosfere nacionalističke histerije, u kojoj se u bilo kojem trenutku može inicirati toliko potrebna obrana od zajedničkog neprijatelja. HDZ je danas puno opasniji nego 1990. godine. Danas imaju u rukama ne samo Krajačićev sistem, nego cjelokupni tranzicijski sistem kojeg su stvorili, ali i opasnu, nacionalističku, filoustašku paravojsku koja ih je spremna slijediti u nekoj novoj fiktivnoj obrani Hrvatske.

Zapravo u obrani ratnoprofiterskog plijena, kojeg ovom retorikom HDZ pokušava sakriti.

Svjedoci smo i sudionici puno ozbiljnije i opasnije krize, za koju ne znamo kad i kako može eksalirati, niti je to jednostavno predvidjeti. Jer, kad se krene retorikom krvi i tla, retorikom svetosti nacije i domovine, retorikom obrane od kojekakvih neprijatelja i borbe protiv izdajnika, trenutak kad sve može eskalirati u nešto puno opasnije od prosvjeda nacionalističkih luđakinja na središnjem zagrebačkom trgu može se dogoditi bilo kad. Uostalom, ti su luđaci na krilima HDZ-a danas društveni mainstream na kojem počiva legitimitet HDZ-ove vlasti.

Nije li to opasno već samo po sebi?

Samo, još opasnije od toga je podcjenjivati te suvremene smeđekošuljaše i filoustaše i marginalizirati njihove napade na Srbe, Židove, antifašiste, LGBT populaciju, i koga sve ne. Jer ti će nas fašisti samo ako dođu u priliku ponovno skupljati na kamione i odvoditi u nepoznato.

Oni su pravi i jedini neprijatelji Hrvatske. Zajedno s HDZ-om i njihovom ratnohuškačkom, nacionalističkom, filoustaškom, razbojničkom, pretvorbeno-privatizacijskom, tranzicijskom klikom.

Oglasi