JEBO VAS VAŠ “ALI”

Fotografija: Jovica Drobnjak

Fotografija: Jovica Drobnjak

Kod isticanja svog građanskog neposluha ja se pozivam na sve zakonske odredbe i akte koji mi kao građaninu RH omogućuju prava na slobodu i zaštitu od govora mržnje te se kao civilizirana osoba pozivam na 9. točku Ustava koja je nedvosmislena i jasna i garantira mi pravo na iznošenje osobnog stajališta, time i građanskog neposluha.

Piše: Ivo Anić (Tačno)

Pod točkom 9 hrvatskog Ustava, deklaracijom o antifašizmu koju je donio Hrvatski Sabor kao jedino i izvršno tijelo vlasti u RH povodom 60. obljetnice pobjede nad fašizmom, koja se obilježava u Europi i cijelom svijetu navodi se eksplicitno sljedeće:

Republika Hrvatska i hrvatsko društvo potvrđuju antifašističku demokratsku utemeljenost svoje državnosti, te duboku privrženost vrijednostima suvremene demokracije. Naglašava se vrijednost i visoki doprinos hrvatskog naroda u borbi protiv fašizma koji je ugrađen u temelje samostalne Republike Hrvatske.

Pod točkom 9 hrvatskog Ustava nadalje stoji: Državna tijela svojom djelatnošću i zakonskim sredstvima dužna su čuvati i unapređivati antifašističke stečevine, vrijednosti i opredjeljenja hrvatskog društva i Republike Hrvatske te zakonskim odredbama raditi na očuvanju dostojanstva i skrbi za antifašističku borbu kao i očuvanju antifašističke spomeničke baštine kao općeg kulturnog dobra i na ukupnoj zaštiti i afirmaciji vrijednosti antifašizma.

Pod točkom 9 hrvatskog Ustava jasno se naglašava zakonski akt i odredba kojom se izvršna tijela zakonodavstva trebaju odnositi prema onim pojedincima ili zajednicama koje ove odredbe krše. Za kršenje istih predviđene su novčane i zatvorske kazne.

S ovom jasnom odredbom Ustava Republike Hrvatske koja povlači kaznenu odgovornost posebno u javnim istupima i djelovanjima trebalo bi biti upoznato Državno tužilaštvo kao institucija koja je nadležna za strogo kažnjavanje bilo kojeg javnog govora mržnje, poticanja na rasnu i svaku drugu netrpeljivost kao i na izravno negiranje akta Hrvatskog Ustava pod točkom 9. Nadalje, s ovom odredbom trebao bi biti upoznat i Prior dominikanskog reda Luka Prcela koji snosi jednaku kaznenu odgovornost kao i svaki građanin RH za javne istupe i djelovanja kojima se izravno krši zakon RH.

Naime, Splitski je dominikanac prošle godine na misi prenošenoj na HRT- u izravno, u udarnom terminu nedjeljom, negirao zločinački karakter Nezavisne Države Hrvatske i trebao bi prekršajno odgovarati zbog javnog vrijeđanja osjećaja građana. Kaznenu prijavu protiv njega podnijela je novinarka Nataša Škaričić, a zapravo smo je trebali podignuti svi mi, građani RH koje je prior uvrijedio, a evo i zašto.

S ovom odredbom Ustava trebala bi biti upoznata i predsjednica RH Kolinda Grabar – Kitarović koja ne osuđuje javno veličanje fašizma već ga abolira na svom Facebook profilu u više navrata, a prije godinu dana opraštajući rečenom Prceli kazneno djelo, a ne pozivajući nadležne organe zakonodavstva RH da odrade svoj posao i građana Prcelu kazne novčanom ili zatvorskom kaznom za svoj istup. Posao Kolinde Grabar – Kitarović tako je morala odraditi novinarka Nataša Škaričić.

Sa ovom odredbom Ustava trebao bi biti upoznat i glavni ravnatelj Hrvatske Radio Televizije koja je u udarnom terminu u nedjelju ujutro izravno prenosila govor mržnje, javno veličanje i aboliranje fašizma, te prozivanje institucije predsjednice RH u negativnom kontekstu izdaje nacionalnih interesa i podilaženja određenim interesnim skupinama. Predsjednica je tada istup priora oprostila, ali nije oprostila u više navrata neistomišljenicima i svojim kritičarima, posebno novinarima, koje jučer bira i određuje podobne na svojoj tiskovnoj konferenciji.

Prior Luka Prcela počinio je niz kaznenih djela koja izravno podliježu kaznenoj ali i moralnoj odgovornosti. Naime rečeni Prior ni u jednoj sekundi svog političkog izlaganja prije godinu dana koje je prošlo nekažnjeno, kojeg je provukao kroz propovijed, nije doveo u sumnju da je Republika Hrvatska legitimna nasljednica fašističke Nezavisne Države Hrvatske. Usput, besramno abolirajući monstruozne zločine počinjene u istoj od strane ustaškog pokreta i navodeći ih kao stvar unutrašnje politike legitimne države. Prior je išao čak tako daleko da je holokaust i rasne zakone u NDH opravdavao pravednom borbom koja nije djelovala van okvira te fašističke tvorevine i koja je bila prirodno i društveno uređenje, te nije bila agresorska prema bilo kojoj zemlji u smislu širenja teritorija.

Drugim riječima, svi zločini koji se dogode unutar naših granica, moralni su i opravdani, ako ih ne vršimo nad teritorijem van naše jurisdikcije, kako su to vršili, po Prioru Luki Prceli, saveznički bombarderi napadajući Dresden i Hiroshimu.

Sama predsjednica, očito upoznata sa likom i djelom navedenog Priora, reagirala je tada van svojih ustavnih i zakonskih odredbi ne ograđujući se od svećenika već činom opraštanja poslala jasnu poruku pravosuđu kako je Prior Luka Prcela možda izašao iz okvira svoje građanske i svećeničke dužnosti, “ALI” trebalo bi to razumjeti jer je svećenik dugo godina proganjan od strane komunističkih vlasti kako je naveo u životopisu povodom služenja sv. mise za ustaškog poglavnika Antu Pavelića.

Predsjednica RH tako je nastavila svoju politiku kršenja Ustava i zakonskih odredbi RH te politiku novokomponovanog hrvatskog “ALI” koje u zakonu i članku kaznene odgovornosti istina ne postoji, “ALI” smo ga spremni izgleda uvesti.

Predsjednica RH već se nekoliko puta poslužila svojim “ALI” kako bi zaobišla kazneni zakon i Ustav i u nekoliko eklatantnih primjera svojim ponašanjem pokazala strategiju i zacrtani put ove Vlade i njenih ministara koje “ALI” koriste na sličan način kao i sama predsjednica, zaobilazeći na taj način zakon RH i svoje ovlasti.

Ministri u Vladi RH koriste “ALI” u svakoj prigodi i kod napada na LGBT zajednice kojeg osuđuju “ALI” i razumiju, što se da isčitati iz gromoglasne šutnje o toj temi, posebno na društvenim mrežama, na kojima je predsjednica neobično aktivna, oko bezbroj nesuvislih i nebitnih tema, no o ovoj niti riječi. Sama predsjednica nije se ogradila od niza skandaloznih istupa svojih ministara, koje je istina znala komentirati posebno na svom Facebook profilu “ALI” i opravdati na sebi svojstven način maskirajući svoje dužnosti i obveze proizašle iz Ustava RH, pravdajući ih na začuđujuće načine.

Mi osuđujemo ustaški zločinački režim i NDH “ALI” i sve druge totalitarne režime ponavljaju kao papige naši ministri i time otvoreno krše Ustav RH u kojem nema “Ali” već iza jasne odredbe stoji, jebiga, točka.

I sam glavni urednik ogradio se u ime HRT-a od tadašnjih istupa Luke Prcele navodeći kako se baš nesretno poklopilo da jedan svećenik veliča NDH, baš na dan Pobjede nad fašizmom i na Dan Europe “ALI” kako oni kao kuća nisu mogli znati da će jedan dominikanac koji desetu godinu skandalozno i uzastopno služi mise za Antu Pavelića imati uživo takav istup. Na pitanje novinara tada zašto nije prekinut program kao i prijenos svete mise, glasnogovornica HRT-a je ustvrdila kako je to svakako trebalo “ALI” nije praksa.

Na pitanje treba li netko snositi odgovornost i dobiti otkaz zbog javnog veličanja fašizma na državnoj televiziji na sam dan Pobjede nad istim glasnogovornica je ustvrdila da po statutu HRT-a postoje sankcije “ALI” da ih ona u ovom trenutku ne vidi kao kaznenu i moralnu odgovornost bilo koga doli rečenog Prcele.

Nadalje u Dnevniku 3, emitiranom od 23 sata isti dan, skandalozno se nastavila farsa ograđivanja sa figom u džepu dovodeći komentatora povjesničara koji je ustvrdio da je istup Luke Prcele skandalozan “ALI” da ga može razumjeti jer se lijeve radikalne struje bore da u državi nastane kaos. Koje struje i kakav kaos, povjesničar nam nije objasnio no ostalo je ono naše hrvatsko novokomponovano “ALI” kao alibi i nastavak priče iza koje bi u svim navedenim slučajevima trebala biti točka.

Točka iza slova zakona, točka iza citiranja Ustava, točka iza kaznene i moralne odgovornosti, točka iza ograđivanja bilo kakvog konteksta u kojem je fašizam, točka iza svake odaslane poruke koja mora biti jasna i decidirana. Tako nalaže zakon i Ustav u kojem nema jebenog “ALI.”

Jer ako ga ima, ako ga jednako i punopravno možemo upražnjavati pozivajući se na institucije RH, onda ja kao pravni građanin ove zemlje mogu mirne duše otkazati poslušnost institucijama i prozivati iste jer krše zakon i Ustav i ne rade u svrhu moje dobrobiti i dobrobiti moje djece, kao što kao građanin mogu otkazati TV – pretplatu pozivajući se na iste članke kojima se krši Ustav i koji izravno vrijeđaju moja građanska prava, kao što mogu kao građanin bojkotirati svete mise koje služe takvi svećenici i uz sve to navedeno dodati još onaj famozni “ALI” koji tako vole koristiti naši ministri i naša predsjednica.

Vašu TV pretplatu namjeravam platiti, „ALI“ me vrijeđa i kao čovjeka i kao građanina ove zemlje koju upravo ta kuća pretvara u kič, fašistički desničarski folklor koji nas vraća u devedesete, pa vam je platiti neću.

Kod isticanja svog građanskog neposluha navodim vam sve okolnosti koje su dovele do istog, sumnjajući u pravnu državu i njene institucije kao i u sami kazneni zakon iste. Kod isticanja svog građanskog neposluha ja se pozivam na sve zakonske odredbe i akte koji mi kao građaninu RH omogućuju prava na slobodu i zaštitu od govora mržnje te se kao civilizirana osoba pozivam na 9. točku Ustava koja je nedvosmislena i jasna i garantira mi pravo na iznošenje osobnog stajališta, time i građanskog neposluha. Na sličan način u Hrvatskoj izgleda razmišlja još samo novinarka Nataša Škaričić i ja.

Ja sam potpuno svjestan da tim činom svrstavam sebe u građane drugog reda u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj koja se može unutar svojih granica obračunati legalno sa svima koji imaju drugačija politička stajališta ili drugačiju boju krvnih zrnaca.

Zato jebo vas vaš “ALI”

Oglasi