GOLOB IZVAN ŠUMARKA

10624663_10205595088538743_772897502291373344_n

Piše: Božica Jelušić

Danas slavimo Golobov rođendan. (koji pada na 19. veljače). Nagrada za najljepšu neobjavljenu ljubavnu pjesmu pripada DRAGI ŠTAMBUKU, dragom prijatelju, vrsnom pjesniku, prevoditelju, antologičaru, animatoru i strastvenom zavičajniku.Profinjen, estetičan, s riječima sljubljen i u jezik zaljubljen, Štambuk je idealna figura pjesnika po vokaciji, čija plodnost i nadahnutost dolazi iz neprestane “veze s izvorom”, gdje su sve riječi, svi oblici i sva imena ljubavi pohranjeni za vječnost.

Evo uvodne strofe njegove pjesme ALAT BOLA:

Tvoja je ruka nestvarna ptica,
osmijeh dahan-nebeski znak.
Bilo je hitro sahat od zlata,
no gdje je srce, čija smo lađa?

Čestitke dragom šrijatelju i “ispisniku”, našoj generacijskoj perjanici, ijoš dugo neka se čuje njegov slavujski pjev u perivoju poezije!

xxx

Od anegdota s Golobom, čija je duhovitost znala biti “pikava” i ne uvijek ugodna (mada blagonaklona spram njegovih simpatija), da spomenem ovu: U prepunom tramvaju prepričavam mu neki film, vjerojatno preglasno, kao i svi školnici (da nas čuju i u posljednjoj klupi) dok on mirno, plavkasto-zelenim okom mjeri panoramu iza prozora. Sviđa mi se glumica, pa je detaljno opisujem (svoj dojam o njoj), i zastavši malo, velim mu da nisam sigurna oko izgovora njenog prezimena:
-Kako se to kaže, Sissy SpaČek, ili nekako drugačije (Sissy Spacek).
– Kaže se “Spejsek, spejsek, ti si mali crni pesek!”- veli Golob, uhvati me za vrh nosa i prodrma, kao zločesto dijete.

A cijeli tramvaj u smijeh- imali smo zbilja zahvalnu publiku!

F. G.

Oglasi