Božica Jelušić: NOVI POLITIČKI POJMOVNIK

13102717_990310207718714_8921877889063689641_n

Kolindanje, Plenkiranje, Pernarizam, Reineropatija, Božolažnjak, Hasomanija

KOLINDANJE- Besmisleno deklamiranje potresnom intonacijom o “narodnosnim ” temama. Fabuliranje o povijesti, zamagljena slika sadašnjosti.Sindrom “Katica za sve”, bauljanje po “značajnim mjestima” s nejasnom svrhom, mistificiranje, prenavljanje, egomanija. Beskorisnost kao životno načelo i generalni stav.

PLENKIRANJE- Povlađivanje, umotavanje u potrošeni staniol, vješto i monotono fraziranje. Anesteziranje masa za potrebe većih i bolnih operativnih zahvata. Zalizanost, umudrenost, sindrom “batistna maramica” kao znak gornje srednje klase. Po potrebi se može useknuti i u šaku, kad nitko ne gleda. Osobito u samopromotivne svrhe i kad želi izgledati “narodski” i demokratično, ma što to uopće značilo.

PERNARIZAM- Uličarsko “provaljivanje” velikih istina, razotkrivanje mana, urota i korumpiranosti drugih. Barnumski sindrom “javnog cirkusa” svagdje i u svako doba. Pohlepa za pozornošću, ekstremizam, histeriziranje plasirano kao “spontanost”. Izigravanje žrtve. U većem dijelu nastupa nesuvislost, nefokusiranost na temu. . Zavist na inteligenciju, naivni populizam, proračunatost u betoniranju karijere. Nešto kao Raspućin, ali bez ikakva magnetizma i karizme.Prolazna pojava, ali ne bez štetnih posljedica.

REINEROPATIJA- Neka vrsta sinonima za antipatiju, koju subjekt ne doživljava a okolina osjeća po indukciji, pri pogledu na pozu purana iz seoskog dvorišta, okićena fazanovim perjem “blistave karijere”. Iluzije o darovitosti, izuzetnosti, plemenitaškoj uzvišenosti, osjećaj da je “samo nebo granica” uz istodobno prizemno batrganje i grabež za sinekure, materijalni prosperitet, položaj i društvenu afirmaciju.Upornost “crva u kamenu” i jednako takvi i rezultati.

BOŽOLAŽNJAK- Misaono-retorički sklop koji proizvodi nebulozne i neodržive tvrdnje i izjave oksimoronskog tipa, poput “ubogog rasipnika” , “iskrenog lažova” i “raspusnog sakristana”. Pouzdan kao prazna puška, postojan kao dim na vjetru. Usukanost, ufitiljenost, konktatorstvo i filozofija palanke, podignuta na razinu “državotvorne paradigme”. Kalorifer za nacionalne korifeje. Dosadnjaković, prelivoda, rakija s okusom nane (“nanovača”) da se Vlasi ne dosjete jadu, dok piju na svoj ili tuđi račun.

HASOMANIJA- Trend uzdizanja marginalnih mediokriteta u status vođe, u vremenu generalno poremećenih vrijednosti.Bljutava, huškaška retorika, busanje u kokošja prsa, inatljivost, prijetvornost, “korisno laganje” kao stalni alibi. Mutavo ponavljanje notornih falsifikata pod plaštom “znanosti”. Drskost bez granica, cinizam, frustriranost nedarovitog, skrivanje hendikepa iza titule. Korištenje svih rupa u pljesnivom siru “demokratičnosti”, manipulativnost dovedena do vrhunca .Bolest od koje se društvo ne zna obraniti, broj potencijalno zaraženih nepoznat.

Oglasi