Zagreb iznebuha – Izložba fotografija Miljenka Gregla i Tihomira Stančeca

Miljenko Gregl: Bundek

Miljenko Gregl: Bundek

Piše: Marijan Grakalić

Fotografije Miljenka Gregla i Tihomira Stančeca umjetničkih fotografa pri Muzeju grad Zagreba otvaraju vizure koje bi mogli stalno promatrati jer se veoma lako prepoznaju odnosno pretvore u uspomene. Intimistički i koloristički zanimljiv fotografski izražaj poznate gradske vedute i teme iznebuha pretvara u otkrića vrlo bliska slikama onih trenutaka i motiva grada koje iznenade karakterom općeg prepoznavanja i prisvajanja.

Jedanaest fotografija Miljenka Gregla u prepoznatljivoj pastelnoj narkozi na dovitljiv način proširuje pogled na grad i njegov život. Od fantastičnih fotografija Bundeka ili Jakuševca snimljenih iz zraka do slika Dolca, Radićeve ulice ili uličnoga svirača ravnomjerno raspoređuju element iznenađenja i osobnosti u preplitanju sa slikovnošću odnosno upečatljivim grafizmom. Na taj način otvorenost fotografije sažima u sebi zahvaljujući mehanici svjetla i daru umjetnika dojam da slika lakoćom postaje detalj koji promatran iznutra prerasta ono što se gleda, točnije, ne pristaje biti samo dokumentom vremena i kraja već i izrazom imaginacije i dodatka onom što je poznato.

Intimističko usredotočenje Tihomira Stančeca na svoj način očajava sve do svetosti koja se ponekad pronađe još živom u kultnim zagrebačkim panoramama kakav je i sam park Maksimir. Strpljenje u dosluhu s fotoaparatom i fantastičan osjećaj perspektive odaje prisutnost duha koja postoji u dubini. Upravo zato gotovo uvijek u njegovim je fotografijama nakon početne, često zelene ili svijetle površine, radnja ili moment pažnje stavljen u drugi plan odnosno u dubinu same fotogafije. Tako je i sa svih šest fotografija koje to iznenađenje vizure gotovo iznebuha predstavljaju na ovoj izložbi.

Promišljanje kompozicije i spremnost na iznenađenje temeljna su svojstva koja povezuju fotografe Gregla i Stančeca. Ujedno obojica teže zadržati u svom objektivu onu težnju koja ne samo da bilježi postojeće stvari nego ih na svoj način obnavlja, barem za nas, prilagodljive u slijeđenju umjetnosti.

(Izložba se otvara 26. 1. 2016 i 20.00 sati u Galerijskoj sobi Marije Braut u Cinkušu, Mletača 9. na Gornjem gradu i biti će otvorena tri tjedna)

1-a-tihomir

Tihomir Stančec: Maksimir