Poker mudraca

1-a-cm

Piše: Blažo Davidović

Umjesto obiteljskog, krajnje intimnog svetkovanja, država nam nudi histeriju Božića, masovno veselje i abnormalnu, nerealnu potrošnju, crvene tanga gaćice i trulovišnjaste prozirne korzete od jebizone čipke, nekakve advente i svakodnevne cirkuse, lete pečene tuke na sve strane, povraća se sarma i bakalar od prežderavanja, a dužina trajanja slavljeničkog perioda postala je toliko duga da se zamantani narod, nokautiran crkvenom propagandom i političkim iživljavanjem na tragu besramnog populizma, ne može oporaviti do slijedećeg Božića.
Ima logike : Božić jača ulogu Države, Crkve, Trgovaca i Medija.
Svi ostali su nebitni, uključujući i Isusa.

Da se danas rodi, njemu bi se, gotovo lomeći noge od brzine, poklonila četiri mudraca : Državnik, Trgovac, Pop i Novinar.
Slavim sve Božiće, svaki praznik, sve slave i duhovne datume. Kao ateista se skvrčim i ljudima bude žao, pa me ponude i ja se dobro natučem i napijem. Balim, ljubim i cijelivam sve oko sebe, širim herpes i gledam mogu li dati neki gol, iako star i smežuran.
Suština krščanstva i nije u Božiću, nego u Uskrsu, ali šta da sad radimo ? Jer, pravi smisao društvenog paket – aranžmana i jeste u tome da smo veseli po zapovijedi, jer se svi raduju, možda padne i snijeg, i tako to, a naša lica ozarena, uz obavezne poslanice i bogumile poruke, dokaz su – čega ?
Uspiješne države, široke Crkve, efikasnosti medija i velikodušnosti trgovaca.
Biblijom po glavi opaučite prvog do sebe.

A upute i edukacija? Eh, to je klasična masturbacija munjenih urednika. Uče nas kako se u Božićnom periodu pozdravlja, kako čestita, što obući i odjenuti, kako se hoda, kako i što kuha, kako povraća, gdje se popišati.
Jer, sve drugo štima. I naše porodice štimaju. Nakon Božića opet ćemo na sud zbog dva metra šikare nasljedstva.
Zagrljaj, poljubac i dobre želje najveći neprijatelji su trgovaca.
Ne treba ni u Crkvu.
Mediji nam je donose dok se debljamo na fotelji u neisplaćenom stanu.

 

Oglasi