Novi broj Riječi

1-a-rijec

Ogranak Matice hrvatske Sisak promovirao je 14. prosinca novi broj časopisa Riječi (4/2016.), koji na 190 stranica donosi vrijedne likovne, poetske, prozne i kritičke tekstove kako već istaknutih, tako i mladih, perspektivnih autora.

Časopis otvara rubrika Uskličnik tekstom Stratisa Mirivilisa Ognjeni cvijet u prijevodu Luke Vukušića, dok Likovnost donosi tekst Mirne Rudan Lisak Nepokorena šuma i Radovan Ivšić u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu. Književnik Sead Begović, koji je u rubrici Jedan autor na četrdesetak stranica opsežno zastupljen razgovorom (intervjuirao ga je Andrija Tunjić), poezijom, prozom i kritikom, osvrnuo se na svoje bogato i plodonosno stvaralaštvo, a okupljene je počastio i interpretacijom nekoliko svojih pjesama.

Temu broja, naslovljenu: ”Medalje, spomenici i kiparski crteži Želimira Janeša”, obrazložio je književnik i likovni kritičar Boris Vrga. Naglasio je kako je tema posvećena 100. obljetnici rođenja ovoga značajnog, ali i neopravdano zapostavljenog akademskog kipara u svome rodnom gradu (Sisak, 12. 12. 1916 – Zagreb, 22. 01. 1996). O istome je dodatno progovorila i Đurđica Vuković, potaknuvši time i publiku na reakciju. Postignut je zajednički zaključak, kako je potrebno uložiti dodatne napore s ciljem daljnje valorizacije Janešovog stvaralaštva i vraćanja digniteta njegovom liku i djelu. Naslovnicu časopisa krasi fotografija Jenešove medalje stajačice Povjesnica Siska, a unutrašnjost časopisa prikazuje manji dio likovnih radova iz njegova mnogobrojnog opusa.

Poeziju u Riječima objavljuju: Siniša Matasović, Maja Gregl, Maja Klarić, Žarko Jovanovski, Lana Sučec, Matijas Matko Baković, Jasmina Bosančić, Igor Petrić i Marijana Petrović Mikulić.

Esej Biserke Goleš Glasnović U Janjevu, o njemu i oko njega posvećen je životu Hrvata na jugu Balkanskoga poluotoka, posebice u Janjevu na Kosovom polju. U rubrici Proza predstavljaju se Vedran Sušac, Marko Gregur, Ilija Aščić, Maja Uršić Staraj, Iva Šakić Ristić, Zlatko Majsec, Boris Bosančić i Denis Vidović.

Đuro Vidmarović, Tin Lemac, Biserka Goleš Glasnović, Vesna Rogulja Mart i Siniša Matasović objavljuju u Riječima osvrte, prikaze i kritike.

U glazbenom dijelu programa nastupio je Milko Dedahp Kiš, član Hladnog Piva; ovom prilikom sa svojim kantautorskim, dosad manje poznatim, šansonjerskim izvedbama.

Siniša Matasović, zamjenik glavne i odgovorne urednice

Oglasi