ZEKO I GULAŠ

1-a-zk

Piše: Eduard Pranger

Kad sam bio klinac omiljena pjesma moje mame, dok je kuhala, bila je „Sve ptičice iz gore“ (da, da, drage moje kuharice, nekada su žene i pjevale za štednjakom…). Ja sam se igrao ispod stola, slušao je i – plakao. Riječ „gora“ meni kao djetetu nije bila poznata, pa sam u svojoj glavi stvorio sliku malih ptičica koje su izgorjele (jer sam čuo dvije riječi povezane u jednu: „sve ptičice izgore“) i da je samo još jedna preostala, preživjela. Nikada to nisam ispričao mami, bilo me je sram. Tada, nije mi bilo ni jasno: zašto, ako je sretna, pjeva tako tužnu pjesmu?
Vele da se dobre i kvalitetne stvari ne rade na brzinu, no pjesma Marija Mihaljevića „Zeko i potočić“ ispjevana je davne 1954. tek u dvadesetak minuta. I ponovno, kad sam je čuo, pred očima mi se stvorila slika maloga sirotog zeke koji se smrzava usred bijele ledene pustoši tražeći svoj izvor. Onda sam odrastao i očvrsnuo, postao macho i danas na maloga zeku gledam sasvim drugim očima, očima gladnog muškarca i predatora na vrhu hranidbenog lanca. Sukladno tome, evo i jedne male slikovnice o zeki i gulašu:

SASTOJCI (za više osoba)

• 80 dag zečetine (od hrbata, rebra)
• 10 dag pancete
• Gljive shiitake (može bilo koje, ja imao osušene)
• 2 veće glavice crvenog luka
• 5-6 režnjeva češnjaka
• 2 dl kvalitetnog vina
• 1 dl konjaka
• 1 dl kvasine
• 1 mrkva (sitno naribana)
• 0,5 dag korijena celera (sitno naribanog)
• 1 manji korijen peršina (sitno nariban)
• 2-3 VŽ koncentrata rajčice
• 1 ljuta papričica (može i ne mora)
• 1 VŽ senfa
• Grančica ružmarina
• 1 VŽ vrganja u prahu
• 1 VŽ crnih trubača u prahu
• 7-8 zrna pimenta
• 1 MŽ muškatovog oraščića u prahu
• 4-5 lista lovora
• 2-3 grančice peršina (list)
• Sol, papar
• Makaruni (žrnovski)

Zečeka, narezanog na sitne komade, stavio sam na prethodno prepečenu sitnije nasjeckanu pancetu. Nakon 5-6 minuta dodao sam crveni luk i prodinstao, pa kad je dobio staklastu teksturu ubacio vino, ocat, sitno ribanu mrkvu, celer i korijen peršina, piment, muškat, lovor, papriku, ružmarin, nadolio toplom vodom da se sve prekrije i polako pirjao oko 1 – 1,5 sat. Pred sam kraj ubacio sam protisnuti češnjak i senf, promiješao i dodao 1 dl konjaka te gljive (namočene i u prahu). Nakon desetak minuta zagasio sam vatru i ubacio sitno sjeckani peršin. Ja sam umak s mesom prelio preko domaćih makaruna, ali uz to mogu još i njoki, lovačke knedle od kruha, kuhani krumpir ili neka krupnija tjestenina. Od pića slađe vino (ako je što ostalo tijekom kuhanja), neki muškat recimo ili pivo, tamno i ohlađeno, naravno 🙂
(Nakon kratkog odmora fino paše kava, prava turska, ne ona farmaceutska, u prahu.)

Oglasi