Ustavni sud odbacio Šimunićevu tužbu: “Za dom spremni je pozdrav rasističke NDH”

fotografija: Jovica Drobnjak

fotografija: Jovica Drobnjak

JOSIP ŠIMUNIĆ se na presudu Visokog prekršajnog suda, kojom je kažnjen s 15 tisuća kuna zbog uzvika “Za dom spremni”, žalio Ustavnom sudu, koji je odbacio tužbu uz obrazloženje da je osuđujuća presuda za širenje mržnje temeljena na zakonu.

Šimunić je u žalbi, koju je Ustavni sud odbio uz izdvojeno mišljenje jednog suca, tvrdio da je diskriminiran jer su u navodno sličnim slučajevima u Zagrebu i Kninu, oni koji su vikali ZDS oslobođeni. Jedini sudac koji se s tim nije složio je Miroslav Šumanović, jer kako ističe “nema univerzalnog odgovora o prirodi korištenja tog pozdrava.”
Ustavni sud žalbu je odbio obrazlažući da je u slučajevima u Kninu i Zagrebu, na koje se referirao Šimunić, riječ o prvostupanjskim, dakle nepravomoćnim odlukama, pa ih se ne može smatrati dijelom sudske prakse.
Navedeni slučajevi nisu usporedivi, objašnjava Ustavni sud, jer je u Kninu okrivljenik oslobođen zbog pogrešne pravne kvalifikacije, a u Zagrebu nije ostvaren bitan dio prekršaja – naročito drsko i nepristojno ponašanje koje je narušilo mir posjetitelja koncerta.
Slučaj sa Šimunićevim ZDS datira u 19. studenog 2013., kada je tadašnji branič hrvatske reprezentacije Hrvatske, na travnjaku stadiona Maksimir nakon utakmice Hrvatska – Island u dodatnim kvalifikacijama za SP, s mikrofonom u ruci publiku poticao da na njegov uzvik “Za dom” nekoliko puta uzvrati sa “Spremni”. Šimunić je tada osuđen za poticanje mržnje na temelju rasne, nacionalne i vjerske pripadnosti, jer je kako je obrazloženo u sudskoj presudi, riječ o pozdravu korištenom u NDH, koji predstavlja manifestaciju rasističke ideologije.
Oglasi