Uklanja se ploča s ustaškim pozdravom u Jasenovcu

1-a-hos

ODBOR za Ustav postigao je konsenzus u vezi s pločom HOS-a u Jasenovcu, na kojoj se nalazi grb udruge s ustaškim pozdravom “Za dom spremni”, javlja HRT.

Kako je rekao SDP-ov Peđa Grbin, odluka je bila jednoglasna, a ploča će biti uklonjena.

“Odbor je donio zaključak da se ovakve stvari u posebnim mjestima ne poduzimaju, te pozvao nadležna tijela da takva obilježja ukloni. Moraju se honorirati sve žrtve, ali se pri tome ne smije vrijeđati druge”, dodao je Peđa Grbin.

Odbor je također pozvao na stvaranje institucionalnog okvira koji će dodatno pojasniti koji su to simboli totalitarizma u Hrvatskoj nedopušteni.  “Zakon iz 1997. je omogućio postavljanje ploče s pozdravom ‘Za dom spremni’, ali je Ustavni sud dvjema odlukama osudio takav pozdrav. Možda bi bilo malo samodopadno ako kažem da ovime završavamo s podjelama u hrvatskom društvu, ali ovom odlukom ukazujemo na smjer u kojem bi politika morala ići”, dodao je Grbin.

Na pitanje hoće li se sporna ploča u Jasenovcu doista i maknuti Grbin je odgovorio: “Odbor nije nadležan da uzme šrafciger i ukloni ploču, ali nakon odluka Ustavnog suda institucije bi trebale tu ploču ukloniti i postaviti ploču žrtvama Domovinskog rata koja neće vrijeđati druge žrtve”, ponovio je. (Index)

Oglasi