Eduard Pranger: IZBORNI KRIMOGEN

1-a-vjer

Nema mjesta iznenađenju. Iako su u posljednjih 27 godina pokrali sve što se dalo i gdje god se moglo zbog čega su mnogi od njih završili s optužnicama, iako im je stranka proglašena zločinačkom organizacijom, HDZ je s Crkvom (čitaj: Mostom) ponovno pobjednik izbora. Tu se ne da ništa prigovoriti jer se zaista radi o demokraciji što znači da je velika većina građana očito s tim zadovoljna i da ta većina misli da su kriminal, prevara i nepoštenje vrline koje bi trebale krasiti svakog vođu. Oni, koji nisu izašli na izbore, a svoj su glas mogli dati manjem zlu, pokazali su da se s time prešutno slažu samo što nemaju snage to javno i priznati.

Uvijek kada razgovaram o politici s jednim svojim uvaženim prijateljem rasprostirem mu svoju tezu da smo mi Hrvati postali jedan lopovski i na seoski način, vrlo lukav i snalažljiv narod, te da u sebi nosimo mutirani gen nastao zbog specifičnih uvjeta u kojima smo kao pleme još od stoljeća sedmog odrastali. Ja sam ga nazvao – krimogen. Za nas su krađa, lopovluk i nepoštenje, od nečeg nečasnog i zlog, mutirali u dobre i korisne vrline bez kojih danas jednostavno ne bismo mogli živjeti, odnosno, ako se u početku radilo o načinu preživljavanja, jer trebalo se snaći pored svih onih velikih naroda koji su nas gazili i pokoravali. Danas, to se pretvorilo u sport i natjecanje gdje je onaj koji ukrade i prevari više cijenjena, poštovana i u društvu uglednija osoba.

Zato, nisam posebno iznenađen, ni prošlim, ni sadašnjim, a bojim se ni nekim skorijim budućim izborima. Htjeli smo demokraciju i imamo je, ako ništa drugo – pokazala nam je tko smo i što smo.