Domagoj Margetić: Zauzeto Hrvat!, ili o Juri Radiću

1-a-jure

Ideja o dodjeli nekretnina srpskih civila koji su izbjegli zbog ratnih djelovanja iz RH Hrvatima politički je “proizvod” Jure Radića.

Bio je zadužen da se “po mogućnosti unište dokazi o vlasništvu”, nakon čega će država dodjeljivati te posjede. Nekolicina ljudi ipak je spriječila taj monstruozni Radićev plan. Posebna grupa imala je, primjerice, zadatak tijekom djelovanja hrvatskih snaga spašavati dokumentaciju određenih sudova, katastara i gruntovnica kako bi se sabotiralo Radića.

Sjećate se natpisa “Zauzeto Hrvat”. E pa to je Radićeva politička ostavština.

Nikad neću zaboraviti kad je upravo Radić delegaciji Makedonske pravoslavne crkve u jesen 1995. ponudio da uzmu jednu od praznih srpskih pravoslavnih crkava dok im se ne sagradi njihova. Članovi makedonske delegacije tada nisu mogli sakriti zgražanje nad takvim suludim prijedlogom i zločinačkom ponudom. Naravno, odbili su gadljiv Radićev “poklon”.

Priča o tzv. “graditelju mostova” jedna je od priča o visokoj korupciji devedesetih i kasnije. Kao uostalom i ratnoprofiterska priča o pretvorbi i privatizaciji IGH. No, poput Brodarca, još jedan zaslužan za politiku rata, krvi, tla, ruševina, odlazi “uz sve državne počasti”, umjesto osuđen i presuđen.

Nije li i to legitimacija ove hrvatske 2016. godine?!

Oglasi