8. svibanj – Dan oslobođenja Zagreba

38

Piše: Marijan Grakalić

U vrijeme cvjetanja šarlatana nestaju sve istine. Gradski život poprima one orise mentaliteta provincije koji strepi podijeljen između sitno vlasničkog slavlja i bojazni od opće urote protiv svekolikog narodnog kiča. U takvoj kmici duha žarke spekulacje poprimaju dimenziju pučke svetosti, a sve što nema izravnu korist u veličanju onog prigodnog hrvatstva jest hereza koju treba istrijebiti ognjem i mačem.

Među primjere tog istrebljenja spada i ukidanje Dana oslobođenja Zagreba osmog svibnja 1945. godine. Tako od 1990. nema niti ulice 8. maja 1945. koja je podijeljena na četiri druge. Isto tako do ove godine nije bilo više ni slavnih ”Trnjanskih kresova” na savskoj obali. Nekada su se održavali kraj Mosta slobode na mjestu gdje su partizani skelom prešli rijeku i ušli u grad, a sada ih ponovo najavljuju mladi zagrebački antifašisti. Hvala bogu!

Do ove godine nije se spominjalo kako je Zagreb 1975. godine proglašen gradom herojem i da je naš grad izuzetno skupo platio svoju slobodu. Nešto više od 50 000 Zagrepčana, dakle oko jedna četvrtina njegovog tadašnjeg stanovništva sudjelovala je u Narodno oslobodilačkoj borbi u kojoj ih je oko 20 000 poginulo. Čuveni 10. zagrebački korpus NOVJ kao jedna elitna partizanska jedinica po proboju Srijemskog fronta sudjeluje u razbijanju njemačke armije pod zapovjedništvom generala Lehra u Slavoniji, da bi već 9. svibnja ušao u Zagreb uz glazbu orkestra svoje 32. divizije, gdje i ostaje po odluci Generalštaba.

Podmetanja, potiskivanja i prešućivanja, dugogodišnja ne obilježavanja dana oslobođenja grada iz nacističkih okova,  nametanje je zaborava i nove jednoumnosti kojoj smeta antifašistički karakter Zagreba.

Može se proći Zagrebom i gledati njegove parkove i zgrade, trgove, fontane i lica ljudi i pri tome znati da svega toga ne bi bilo da ne postoji ona neusiljena ljepota slobode koju povijest poznaje zato jer pobjeđuje i vodi svijet napred, ostavljajući iza sebe poraženu  mračnu strravu kasko ondašnjih tako i današnjih nacionalista, fašista, šovinista i ostalih protagonista zla .

 

Oglasi