Iščašeno zdravstvo

3aae8f14a92ef32c17257f48f909048d

Osim što dopunsko osiguranje od Prvog maja poskupljuje sa 70 na 89 kuna, čini se da Vlada sprema puno širi paket zdravstvenih mjera koje će pogoditi najšire slojeve, a pogodovati privatnim tvrtkama. Dok buržoaske parlamentarne stranke i apologeti neoliberalizma ove mjere proglašavaju naprednima, radničke i druge obespravljene mase im se moraju suprotstaviti u okviru šire borbe za društvenu solidarnost i jednakost.

Piše: Andrea Radak (Radnički)

Univerzalna zdravstvena osiguranja ne funkcioniraju na komercijalnoj i tržišnoj osnovi, već na mandatornim mjerama prikupljanja novca u ime načela solidarnosti i jednakosti u pristupu zdravstvenoj zaštiti. Univerzalna zdravstvena osiguranja služe zaštiti stanovništva od tržišnih odnosa snaga po kojima bi dio populacije imao neograničen pristup zdravstvenoj zaštiti, a dio ograničen ili nikakav, ovisno o platežnoj moći – istaknuto je, između ostalog, u peticiji pokrenutoj lanjskog proljeća protiv predloženih izmjena Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju i Zakona o zdravstvenoj zaštiti. Ministar je tada bio SINIŠA VARGA, a na čelu Vlade SDP. Najbolje u mandatu ministra Varge bilo je to, kako su post festum zaključili mnogi, što na kraju nije učinio ništa, odnosno što je odustao od predložene reforme.

Nije prošla ni godina dana, a novi atak na načela solidarnosti i jednakosti u pristupu zdravstvenoj zaštiti poduzima sljedeća Vlada, ovaj put ona HDZ-ove Domoljubne koalicije i Mosta. Prvo je dopunsko osiguranje skočilo sa 70 na 89 kuna, a zatim se u tajnosti, pod oznakom “strogo povjerljivo”, donosi dokument “Zdravstvene reforme”: prema pisanju medija koji su provalili ovu tajnu, reforma predviđa potpuno ustupanje dopunskog osiguranja privatnim tvrtkama i pretvaranje HZZO-a u tvrtku koja će poslovati s dobiti većom od milijardu kuna. A resorni ministar DARIO NAKIĆ, koji je promptno ukinuo program “72 sata” namijenjen onkološkim bolesnicima, od početka godine sustavno preparira javnost izjavama o “nadstandardu”, odnosno o uslugama koje više ne bi spadale u osnovna prava, pa bi ih građani morali dodatno plaćati (gotovinom ili dodatnim osiguranjem, najbolje u privatnim osiguravajućim tvrtkama, dakako) – to bi bile sve usluge izvan osnovnih zdravstvenih pregleda, dakle dijagnostika, specijalistički pregledi itd. “Tko želi bolji kuk, otići će u Švicarsku, u privatnu kliniku, i to napraviti”, pojasnio je ministar svoje iščašeno shvaćanje standarda i “nadstandarda”.

“Poskupljenje dopunskog osiguranja, nadstandard, usmjeravanje bolesnika privatnicima, olakšanje dvojnog rada liječnika, prekid sanacije bolnica i nastavak nepotističkog rukovođenja zdravstvom imaju nekoliko ciljeva. Jedan je otežati bolesnicima pristup zdravstvenim uslugama, drugi je usluge učiniti što skupljima, treći omogućiti lakše prelijevanje javnog novca u pseudoprivatne ustanove, a četvrti i dalje zapuštati javno zdravstvo”, izjavio je povodom nove etape udara na javno zdravstvo liječnik DRAŽEN GORJANSKI, dugogodišnji kritičar komercijalizacije i privatizacije našeg zdravstva.

Dodajmo tome da zagovaratelji apsolutne liberalizacije, odnosno tzv. amerikanizacije zdravstva, prešućuju jedan podatak: u Americi je 60 posto osobnih bankrota uzrokovano upravo troškovima liječenja, što znači da su bolesni u toj zemlji dvostruko kažnjeni – jednom bolešću, a drugi put osiromašenjem zbog bolesti.

Osim napada na ostatke ostataka socijalne države u vidu javnog zdravstva, novi ciklus “akumulacije izvlaštenjem”, kako taj proces naziva DAVID HARVEY, uključuje i privatizaciju preostalih državnih tvrtki (njih 54, među kojima su Hrvatske autoceste, HEP, Hrvatske šume, Hrvatska lutrija, Jadrolinija, Zračne luke, Hrvatska pošta, Petrokemija, Plinacro…). U višedesetljetnom procesu redistribucije prema gore, kojeg nije bio pošteđen ni zdravstveni sustav, kao što mu u sadašnjoj konstelaciji ne može izmaknuti ni bilo koji drugi, sudjelovale su, vidjeli smo i na primjeru zdravstva, sve parlamentarne političke stranke u Hrvatskoj koje su se smjenjivale na vlasti, a koje su “zdravorazumski” objašnjavale kapitalizam i privatizaciju kao “prirodne” i “napredne” procese, te ih poistovjećivale s demokracijom. Jedino politička alternativa kapitalističkoj akumulaciji i pratećoj destrukciji, u suradnji s organiziranom borbom radnica i radnika, u zdravstvu i uopće, kao i svih obespravljenih, može značiti povratak načela solidarnosti i jednakosti, ne samo u zdravstvu nego i šire.