Rijeka: Kad se kreature i filoustaše slože i Darwin gorijeti može!

1383586_563867110334944_1353169525_n

Ispred riječkoga narodnog kazališta danas ipak nije održan najavljeni performans spaljivanja knjiga, posebno Darwinovih, a u čast i lik novog hrvatskog ministra kulture, kreacionista Predraga Šustara. Tajnica riječke opere objasnila je da se radilo o ironičnom gestu. Dakako, zna se tko je i kada i zašto spaljivao nepoćudne knjige. Oliver Frljić rekao je kako svojim izjavama ministar Predrag Šustar negira temelje sekularnog društva i da je takav čovjek na mjestu ministra znanosti neprihvatljiva opcija. Paljenje »Porijekla vrsta« Charlesa Darwina trebalo je na to upozoriti, jer čini se da zajedno s Hasanbegovićevim filoustaštvom konstantno ispadaju neki kosturi iz ormara te da je ovo doista Vlada opasnih namjera.

Najava neodržanoga performansa:

ZA KREACIONIZAM – SPREMNI!

Povodom izjave ministra bogoštovlja Predraga Šustara: “Ukoliko evolucija ne može objasniti cjelokupnu stvarnost, a čini se da ne može, ostaje nam prostor za Boga”, odlučili smo, kao iskaz podrške klerikalizaciji Hrvatske, danas u podne spaljivati knjige ispred našeg kazališta.

Započet ćemo s Charlesom Darwinom, a onda se u izboru daljnjih naslova poslužiti Index Librorum Prohibitorum-om. U ovo hladno i tmurno vrijeme, pozivamo vas da se zgrijete nad plamenom nepoćudnih knjiga i zapečete naše nacionalno jedinstvo.

Uprava Zajca ovim putem svečano obećaje da će u nastavku svog mandata raditi samo predstave koje podržavaju kreacionizam kao znanstvenu teoriju, bez obzira što je Vijeće Europe u svojoj rezoluciji “Opasnosti kreacionizma u obrazovanju” navelo i sljedeće: “Cilj ove rezolucije nije dovoditi u pitanje ili suzbijati vjeru – pravo na slobodu vjere to ne dopušta. Cilj je upozoriti na određena nastojanja da se vjera shvati kao znanost. Neophodno je razdvojiti vjeru od znanosti. To nije pitanje antagonizma. Znanost i vjera moraju biti sposobne postojati usporedno. To nije stvar suprotstavljanja vjere i znanosti, nego nužnost sprječavanja vjere da se suprotstavlja znanosti.”