Islamska zajednica u Hrvatskoj – Priopćenje za javnost

1. a. islamž

Tjednima traju prepucavanja putem medija o jednom čovjeku, članu Islamske zajednice u Hrvatskoj, koji je kod formiranja aktualne Vlade, imenovan ministrom kulture. Nije teško naslutiti da se radi o dr. Zlatku Hasanbegoviću.
Ono što je u početku bila kvalifikacija političkog nadmetanja, u kojemu su izneseni vrlo oštri stavovi i kritike spram dr. Hasanbegovića, pojedini unutar Islamske zajednice u Hrvatskoj doživjeli su to kao napad na dr. Hasanbegovića na temelju njegove vjerske pripadnosti te su s tim u vezi ovo pitanje tretirali na neprimjeren način i na neprimjerenom mjestu, a iznesene su i pogrešne kvalifikacije.
Vođeni idejom razvoja dobrih odnosa u društvu, širenja dobra, a odvraćanja od zla što je temeljna zadaća Islamske zajednice u Hrvatskoj, uzimajući u obzir poštivanja nepristrasnosti i političke neutralnosti primarno zbog navedenog poslanja Zajednice, ali i poštivajući raznolikost mišljenja i osobnih političkih i inih preferencija samih članova naše zajednice donosimo priopćenje u konkretnom slučaju dr. Hasanbegovića kako bismo upoznali javnost, ali i medije sa službenim stavom:
• Službeni stav Islamske zajednice u Hrvatskoj, o nekom pitanju, može donijeti isključivo Mešihat Islamske zajednice u Hrvatskoj ili neka druga osoba unutar Zajednice isključivo temeljem odobrenja predsjednika Mešihata/muftije.
• Stavovi izrečeni na hutbi u petak 12.2.2016. u Islamskom centru Zagreb ne predstavljaju službeni stav Islamske zajednice u Hrvatskoj već osobni stav prema očitovanju glavnog imama Medžlisa Islamske zajednice Zagreb hafiza Aziz ef. Alilija. Također, stavovi i mišljenja, koje su prenijeli mediji, a izrekli su ih pojedini članovi naše zajednice, predstavljaju njihova osobna mišljenja i nisu izneseni s naslova funkcije koju obnašaju u Zajednici.
• Islamska zajednica se bavi isključivo pitanjima vjere i promicanjem univerzalnih vrijednosti. Baštineći dobru praksu svoga prethodnika muftije Ševke ef. Omerbašića kao i njegovo stajalište da je uplitanje vjere u sferu političkog života i obratno donosi najviše štete vjerskoj zajednici zadržavamo načelo nemiješanja u procese donošenja političkih odluka.
• Okarakterizirati napade na dr. Hasanbegovića kao islamofobne i antiislamske je neutemeljeno i štetno, te kao takvo uvlači Zajednicu u proces politizacije i podjela što je nedopustivo. Da je kojim slučajem bilo elemenata islamofobnog ili antiislamskog pristupa problematiziranju tematike postavljenja ministra Hasanbegovića, Islamska zajednica bi se javno po tom pitanju oglasila.
• Uzimajući u obzir i činjenicu da unutar društva i Zajednice postoje oni koji podržavaju kao i oni koji ne podržavaju dr. Hasanbegovića, a radi se o političkom i pitanju propitivanja ideološkog usmjerenja, te imajući u vidu da se ova pitanja ne tiču vjerske zajednice kao takve, Zajednica se po ovom ne smije i neće odrediti.
• Pored Islamske zajednice u Hrvatskoj koja okuplja sve muslimane u Republici Hrvatskoj, muslimani su organizirani i kroz razne političke stranke i druge udruge, koje su u ovom slučaju pozvane, ukoliko ima potrebe, iznijeti svoj stav. U protivnom, članovi Islamske zajednice u Hrvatskoj se svode samo na vjersku skupinu, zanemarujući njihove druge identitete.
• Islamska zajednica u Hrvatskoj je bila i ostat će ujedinjujući i integrativni čimbenik u hrvatskom društvu te će se i dalje zalagati za razvoj dobrih odnosa, suživota i tolerancije, međureligijskog dijaloga te promicanja univerzalnih vrijednosti uopće.

O dr. Zlatku Hasanbegoviću

Dr. Hasanbegović je dobro poznat zagrebačkom džematu u najpozitivnijem smislu kao izuzetna osoba, samozatajna, nenametljiva, srdačna i pristupačna i priznati znanstvenik. Međutim, isto tako s pogledima dr. Hasanbegovića i kvalifikacijama povijesnih događaja se ne slažu svi, kao što je to inače slučaj kada su u pitanju mišljenja. Naravno, svakom normalnom čovjeku je žao kada osjeti da se nekoga proganja i iznadprosječno tretira na negativan način. I ovdje zapravo priča bi trebala završiti kada je u pitanju odnos i poveznica dr. Hasanbegovića i Islamske zajednice u Hrvatskoj kada je u pitanju njegov trenutni status u medijskom i političkom prostoru, a koji je posljedica njegova ideološkog usmjerenja.

predsjednik Mešihata muftija dr. Aziz ef. Hasanović