RJEČNIK PURGERSKIH RIJEČI I IZRAZA

Purgerski rječnik - KORICE

Na otvaranju Gornjogradskog književnog festivala u petak drugug listopada biti će predstavljen jedinstveni Rječnik purgerskih riječi i izraza kojeg je sastavila facebook grupa Starozagrebački izrazi i kojeg sam uredio. Naslovnicu je napravila Sanja Bachrach Kristofic a ilustracije za knjigu dao je Damir Medvesek. Pročitajte uvodnik:

Riječ unaprijed

Prolazeći ulicama Zagreba ponekad još čujem riječi koje žive u podneblju mog srca. One su ponornica koja me nosi od početka prema kraju, prepoznatljiva živa stvar koja postoji ispod cijelog ovog grada i njegovih uličnih nervoza, drugih naglasaka i razlomka postojeće zbilje. Ponekad me nakostriješi strava kad pomislim koliko je toga nestalo i zauvijek se izgubilo u slikama i glasovima današnjeg Zagreba. Baš zato su mi naše purgerske riječi tim draže. Ne hajem za one što tvrde kako je to tek utvara jezika, opsjena nečeg čega nema. Jer, što je drugo domaća riječ danas no samotna sjenka prkosno priljubljena uz samo srce.

Ne bez strepnja koje sjenovito vladaju prostorom grada podjednako kao i onim unutrašnjim kojeg najbolje razumijemo na vlastitom narječju pripremljen je i ovaj maleni zbornik zagrebačke duhovne ostavštine. Njome se već više godina bavi i facebook grupa ”Starozagrebački izrazi” koja je prikupila brojne domaće riječi i izraze, te omogućila izlazak knjige ne samo u namjeri da prikaže svoj bogati rad već i zato da se očuva baština. Jedinstveni je to primjer u kojem stotine zaljubljenika u Zagreb i njegov način života putem novih medija i društvenih mreža zajednički sudjeluju u brizi za kulturu svoga zavičaja.

”Zbornik purgerskih riječi i izraza” tako se očituje ponajprije kroz dokumentarnu i sentimentalnu vrijednost našeg grada. Oni koji vole Zagreb ili su u njemu odrasli pronaći će ovdje, posve sigurno, i dio vlastita govora, pogleda i misaonosti.

Hvala svima koji su pridonijeli njegovu nastanku.

Marijan Grakalić, urednik

Oglasi