Treći gornjogradski književni festival – Prolog

1908435_835117089852973_6675204816476150515_n

Treći gornjogradski književni festival

Nezavisni autori i kulturne institucije, udruge i mediji grada Zagreba (Portal Radio Gornji grad, Kulturna mreža Jugoistočne Europe i Dunavska mreža, Slovenski dom i drugi) pod pokroviteljstvom Skupštine grada Zagreba, organiziraju Gornjogradski književni festival kao mjesto susreta žive književne i poetske riječi u javnim prostorima. Ove godine partner projekta je Društvo hrvatskih pisaca. Festival će se održati na Gornjem gradu u Zagrebu od drugog do četvrtog listopada.

Namjera je festivala da na neposredan način prikaže dio aktualne književne produkcije u okviru revitalizacije gornjogradskog kulturnog prostora, ali također da i u vremenima u kojima se sve više osjeća zakinutost u kulturi istakne upravo književnost kao područje koja spajaju a ne razdvaja, i gdje je moguć i gdje postoji dijalog i razumijevanje. U tom pogledu ova manifestacija nije i opire se tome da bude festivalski servis nakladnika ili sličnih komercijalnih ustanova, ona ističe i donosi autonomiju stvaralaca kao prvenstvenu vrijednost, pa je zato i organiziraju pisci za pisce. U duhu dijaloga festival je regionalnog karaktera pa uz pisce iz Hrvatske na njemu sudjeluju i kolege iz Crne Gore, Makedonije, Bosne i Hercegovine, Srbije, Slovenije i dijaspore.

Istodobno sama manifestacija je, budući kako je već treća po redu i promocija kontinuiranog prisustva autora drugih književnosti na otvorenoj kulturnoj i književnoj sceni Zagreba. Time se ujedno nastoji doprinijeti autonomiji književnosti i njezinoj slobodi i sve autore predstaviti u društvu njihovih kolega iz susjedstva.

Za Gornjogradski književni festival,

Marijan Grakalić, osnivač i voditelj