Radovan Pavić: NATO-vska NOVA EUROPA

1uk1

Piše: Radovan Pavić (2009.)

Današnji Istok. 1 – (1) – Treba uočiti: a) bitno sužavanje njegove maritimne participacije (Baltik, Crno more), zatim, b) stješnjavanje/sužavanje teritorija u Srednjoj Aziji, c) položaj u zapadnjačkom poluokruženju, kao i d) svedenost Istoka u svoje naravne geopolitičke granice (slavensko trojstvo: Rusija, Bjelarus, za sada još i Ukrajina)
2 – a) Države članice NATO-a (1949.-2004. god., dakle bez Hrvatske, Albanije i Makedonije)
b) (1), 2, 3 – države Jadranske povelje koje su 2009. primljene u NATO (Hrvatska – 1 i Albanija – 2, ili će biti primljene u izglednoj budućnosti, Makedonija – 3.). Iz rasporeda i teritorijalnog obuhvata jasno se vidi da su geostrateški ciljevi NATO-a ostvareni: on uspostavlja poluokruženje oko Istoka, apsolutno dominira i na Atlantiku i na Sredozemlju, nadzire sve europske morske tjesnace, svagdje je (osim između Norveške i Estonije) ostvaren izravni granični dodir zemalja članica, Istok je definitivno potisnut prema istoku. Iako mnogi (naravno oni površni) smatraju kako je u današnjim prilikama svaki govor o blokovskoj geostrategiji zastario, dakle i nepotreban, valja podsjetiti da tema o NATO-u još uvijek nužno uključuje i geostrateške vidove bez kojih svaki pristup NATO-u postaje besmislen. A prestat će biti smislen u slučaju kada i Istok i Zapad (dakako i Kina) ispuste oružje iz ruku. Zato izostaviti govor o geostrategiji u uvjetima jačanja procesa militarizacije svuda u Svijetu i u uvjetima jačanja regionalnih sukoba ne bi bilo naročito mudro.
3 – Neizravni “članovi” NATO-a. Države koje nisu članice NATO-a, ali koje NATO mora braniti zbog vlastitih bitnih interesa bez obzira što su one izvan NATO saveza.
4 – a) Teritorijalni kontinuitet NATO-a. NATO ima svugdje ostvaren potpuni teritorijalni kontinuitet (osim između Norveške i Estonije). Međutim, teritorijalno povezivanje u ovom slučaju preko Finske ne dolazi u obzir, ali je
b) taj nedostatak kompenziran mogućnošću pomorskog zapriječavanja na Baltiku pri čemu je važno podsjetiti da su posljednje ruske vojne baze povučene iz triju baltičkih republika još u prvoj polovici 1990-ih godina. Važno je podsjetiti na rusku prijetnju (2008.) da će rasporediti svoje taktičke rakete u Kalinjingradskoj oblasti ako SAD uspostave svoj raketni štit u ^^eškoj i Poljskoj (R). (Ta prijetnja stoji još i danas). Eventualnim ulaskom Gruzije u NATO (što u dogledno vrijeme izgleda nemogućim) NATO bi se približio konačnom okruženju Ruske Federacije u Europi, ali bi ono moglo biti kompletirano tek kada bi i Azerbajdžan (A) ušao u tu blokovsku organizaciju čemu će se Ruska Federacija najodlučnije opirati. Osim toga NATO bi preko Azerbajdžana i Gruzije posvema osigurao prostor kavkavske prevlake između Crnog mora i Kaspijskog jezera koja je danas jedina veza za transport energenata iz azijskog Balkana na zapad mimo Ruske Federacije.
c) teritorijalni diskontinuitet postoji i na mjestu Crne Gore, ali se i taj problem može riješiti prisutnošću i snagom zapadnjačke flote.
5 – a) Daljnje širenje NATO-a. Države koje se žele približiti i identificirati sa Zapadom i na način da postanu članice NATO-a (Ukrajina i Gruzija) čime se postiže dvostruka geostrateška svrha: prvo – upotpunjuje se poluokruženje, drugo – stupa se u rubnu zonu Heartlanda (“srce zemlje”) koji je za Istok sakrosanktna obrambena tvrđava (u slučaju Ukrajine NATO bi duboko zašao ne samo u rub “srca zemlje”, nego i znatno dublje: od ukrajinske granice do Moskve ima samo oko 450 km, a to su za ruska poimanja gotovo zanemarive udaljenosti čemu treba dodati i ukrajinsko tržište od pedesetak milijuna, što može biti bitno za gospodarsku uspješnost Eunije.
b) Isti taj cilj Zapad nastoji postići i vojnom/političkom prisutnošću u prostoru nekadašnje sovjetske centralne Azije (azijski Balkan)
6 – a) Novi vidovi NATO-vske geostrategije. Aktiviranje novih geostrateških pročelja (prebacivanje vojnih baza SAD iz njemačke na rumunjsku i bugarsku obalu Crnog mora sa svrhom
b) lakšeg pristupa azijskom Balkanu, koji je danas prostor političkog/geopolitičkog/gospodarskog nadmetanja Istoka i Zapada.

 

Komentiraj

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.