Kao ptica u letu – O kašnjenju potpore za izdavanje knjiga

t.franov4

Piše: Mate Kapović, fotografija: Tihomir Franov

Višemjesečno kašnjenje raspisivanja “Natječaja za dodjelu državne potpore programima izdavanja knjiga, časopisa i elektroničkih publikacija” Ministarstva kulture je ideološki vrlo zanimljivo.

Kao prvo, jasno su ogoljeni obrisi izdavačkog tržišta bez tržišta (koje uvelike nije samoodrživo bez javne potpore, bar izvan sfere popularnih stranih bestselera, kuharicâ i sl.).

Kao drugo, jasno se vidi da na tom nefuncionirajućem tržištu imamo i kapitalističke izdavače (tj. izdavačke kuće u privatnom vlasništvu i s profitnim motivom) i  koji su uvelike na državnoj sisi (zlobni bi se mogli zapitati što će nam uopće takvi “privatni” izdavači).

Kao treće, tu je i moment izrazite nesigurnosti jer je pitanje koliko su naši uzusi javnih potpora izdavaštvu u skladu s EU propisima o tržišnom natjecanju i što će točno biti u budućnosti s određenim dijelom kulturne proizvodnje koji se ne može financirati preko općeevropskih kulturnih fondova.

EU moment je pak jako zanimljiv jer je u “kulturnom sektoru” bila dosta jaka ideološka podrška EU, da bi sad, neposredno nakon ulaska, odmah osjetili posljedice našeg pristupa EU (od sporosti EU birokracije, preko gubitka neovisnosti u određenim odlukama i funkcioniraju, pa do općih pitanja financiranja kulture i izdavaštva u okrilju malo tvrđeg tržišnog modela).

t.franov6

There are 3 comments

Komentiraj

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.